Followers

Saturday, December 17, 2011

Cream cheese dan whip cream

Disebabkan kebosanan tahap melampau, aku pun buat la kek red velvet ni. Tapi buat version cupcake. Sanggup meredah hujan demi mencari bahan untuk tujuan yang satu tu. sampai kat bakeri, makk aii..boleh tahan jugak rege bahan-bahannya. Buttermilk aje dah RM9.90. Whipping cream RM7.30. Cream cis tatura RM6.80. Vinegar RM2.50. Tapi disebabkan semangat yang berkobar-kobar ni, aku pun pejam mata beli sume bahan-bahan tu. Patut la kalau beli kek ni mahal.

Nak buat kek ni sangat senang. Budak sekolah rendah pun boleh buat. Tapi sku terlupa nak letak serbuk coklat. Maka keknya warna merah aje ler. Takde la campo campo ngan kaler coklat. Dah siap adunan baru aku teringat yg aku lupa letak serbuk coklat. Saddaqallahula'zim aje ler..anak-anak pulak sibuk nak merada adunan yang mentah tu.

Keknya gebu dan memang sedap. Tapi tak leh lawan cis kek ler. Pada aku cis kek lagi sedap. Sesedap lemak dibadan aku ni.

Mulanya nak letak deco cream cis. Dah siap bancuh dah. Sempat deco sikit je. Anak-anak tak suka kalau letak cream cis tu. maka terpaksa la aku pikir apa yang boleh aku buat dengan adunan cream cis yang telah di adun dengan whipping cream tu.

Ni bancuhannye...

My tunggal dotter yang sangat rajin nak tolong saya baking. Harap-harap bila besar nanti dia pun suka membaking dan menjahit.

Version cup cake yang belum di deco.

1 comment:

ajumohit said...

rajinnya akak, kalau aju benda senang cenggini pon tak lepas2 lagi hehehhe